Sivut

torstai 27. syyskuuta 2018

Dokumenttien valinta ja reflektointi


Dokumentit, joita arjessa on kerätty, saavat pedagogisen merkityksen vasta kun niitä katsotaan ja reflektoidaan yhdessä. Tämä vaatii arjen struktuurin uudelleen järjestelyä: aikaa kuvien katselulle ja reflektoinnille on luotava ja niistä on pidettävä kiinni. Hetkeä voisi kutsua vaikka tuumaustauoksi kun dokumenttien äärelle pysähdytään yksittäisen lapsen, huoltajien, lapseryhmän tai henkilöstön kesken.  Yksittäiselle lapselle hetket kahdestaan kasvattajan kanssa on merkityksellisiä ja niitä odotetaan. Jokainen lapsi haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi ja keskutella hänelle merkityksellisistä asioista.

Seuraavalla videolla Arja Lepolan päiväkodista Tuusulasta viettää tuumaustaukoa esiopetusikäisen Liljan kanssa: 




Tuumaustauko ja toiminnan arviointi voidaan järjestää myös vapaamuotoisesti iltapäivisin leikin ja välipalan lomassa. Vuorenhaltijat tekevät digitaalista portfoliota toista toimintakautta ja tapa tuumailla ja arvioida on kehittynyt pikku hiljaa arjen rakenteisiin tavoitteena tehdä tuumailusta ja arvioinnista luontainen osa arkea.

Lasten kuvaamat dokumentit laitetaan pyörimään ryhmän, jonka jälkeen lapset tulevat kiinnostuksensa mukaan tutkimaan ja kommentoimaan kuvia. Aikuinen kirjaa tuumailut ja arviot toiminnasta ylös Vuorenhaltijoiden blogiin. 



”Vuorenmäen päiväkodin Vuorenhaltija-eskarit pitävät iltapäivisin vapaamuotoisen yhteisen tuumaustauon. Katselemme kuvia aamupäivän toiminnasta samalla muistellen ja arvioiden mitä on jäänyt mieleen ja mitä on opittu. Pidämme peda.netissä ryhmämme etusivulla Vuorenhaltijat-blogia, johon kirjoitamme päivän puuhista niin kuin lapset sen kertovat ja valitsemme yhdessä julkaistavat kuvat. 

Tuumaustauot ovat olleet hedelmällisiä sekä lapsille että meille kasvattajille. Lapset saavat kertausta opitusta sekä mieleen palauttamista, me kasvattajat taas tärkeää tietoa lasten ajattelusta ja kiinnostuksista. Vanhemmat ovat kiitelleet, että monet lapset osaavat nyt paremmin kertoa päivän tapahtumista myös kotona. ”



                                         Vuorenmäen Päiväkoti, Kirkkonummi Jonna Kokko


        Mitä lastentarhanopettaja tuumailee tuumaustauosta? Siitä kuulet seuraavassa blogissa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...