Sivut

keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Pedagoginen dokumentointi näkyväksi: Projektiseinä

Vasussa korostuu ilmiöpohjainen projekteihin perustuva toimintakulttuuri. Lasten mielenkiinnonkohteista lähdetään tutkimaan jotain asiaa ja syvennytään aiheeseen eri toimintojen avulla. Lapsen digitaalinen portfolio on oiva paikka koostaa projekti yhdeksi paketiksi, jossa lapsi voi palata muistelemaan projektin kulkua ja kertoa, mitä hän on oppinut.

Lapselle projektin kokonaisuus ei hahmotu samalla tavalla kuin aikuiselle, vaan visuaalinen ja päivittäin esillä oleva kuvaus projektin kulusta on tarpeellinen. Jos ryhmässä ei ole projektin ympärillä tapahtuvaa dokumentointia esillä, on lapsen kovin vaikea olla kiinnittynyt projektiin ja se jää pinnalliselle tasolle, jota on vaikea myöskään pedagogisesti dokumentoida.


Yksi hyvä tapa on rakentaa projektiseinä, johon kerätään projektin kuluessa erilaisia dokumentteja, joista keskustellaan lasten kanssa. Tässä toteutuu pedagoginen dokumentointi, josta osa tai koko projekti voidaan siirtää myös lapsen digitaaliseen portfolioon. Vasussa korostuvaa huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä pystytään vahvistamaan siten, että projektiseinä asetetaan paikalle, jossa vanhemmat pystyvät yhdessä lapsensa kanssa tutkailemaan sitä. 

Kuva: http://lauritsalanpk.blogspot.fi/2015/02/paraatipaivan-junamatka.html

Onko muilla käytössä projektiseiniä?

Hanna Pyöriä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...