Sivut

perjantai 8. syyskuuta 2017

Huomaa hyvä!


Hankkeemme keskeisenä ajatuksena on asettaa lapsi keskiöön ja vahvistaa hänen omaa käsitystään itsestään oppijana ja ihmisenä. Jokaisen lapsen ainutlaatuisuus on äärimmäisen tärkeä asia, jonka äärelle on aika ajoin hyvä pysähtyä. Monelle, etenkin opetus- ja kasvatusalalla toimivalle, Kaisa Vuorinen on tuttu nimi. Hän on elämäniloa ja positiivisuutta huokuva positiivisen pedagogiikan kouluttuja, joka on yhdessä Lotta Uusitalo-Malmivaaran, kanssa julkaissut keväällä 2017 Huomaa hyvä – materiaalipaketin. 


Huomaa hyvä! -materiaalit esittelevät luonteenvahvuuksia ja kertovat, miten ne tunnistetaan ja miten voit hyödyntää niitä kasvatuksessa! Lisää teoksesta sekä tilausmahdollisuus osoitteessa (https://www.opettajantietopalvelu.fi/kampanjat/6772.html)


Seuraavassa toimintavinkki huomaa hyvä – korteilla


Viikon vahvuus

Valitaan joka viikko yksi vahvuuskortti, johon tutustutaan lähemmin. Aloitetaan helpoimmista. Mietitään mitä kyseinen vahvuus tarkoittaa. Keskitytään viikon aikana toimimaan kyseisen vahvuuden mukaan. Pysähdytään miettimään esimerkiksi aamupiirissä, miten kyseistä vahvuutta voisi tehdä näkyväksi päivän aikana. Mitä kenties on jo tehty? Annetaan lapsille aikaa miettiä ja autetaan keksimään esimerkkejä. Kasvattajat kirjoittavat ehdotukset ylös.

Kun lapsilta on noussut esiin ideoita, kuinka kyseinen vahvuus voisi näyttäytyä arjessa, harjoitellaan draaman avulla niiden toteuttamista. Edellisessä postauksessa esiteltyyn vahvuuspuuhun lapset ottavat kuvia draamatuokiolta jokaisesta esitetystä toimintamallista, jossa vahvuus näkyy. Vahvuuspuu muistuttaa seinällä viikon vahvuudesta ja antaa vinkkejä, miten sen mukaan voisi toimia.

Viikon aikana lapsia kannustetaan toimimaan viikon vahvuuden mukaan. Vahvuutena voi olla esimerkiksi rohkeus. Lapsi saa lisätä helmen kippoon jokaisesta rohkeasta teosta, jonka hän on tuonut aikuisen tietoisuuteen. Myös kasvattajat voivat antaa lapselle luvan helmen lisäämiseen, kun huomaavat tämän toimineen viikon vahvuuden mukaan. Jokaisesta kymmenestä helmestä lapset saavat päättää jonkin mukavan tekemisen yhteistuumin. Tämä voi olla esimerkiksi oman lelun päivä, jumppa salissa, retki puistoon tai ipadilla pelaaminen.

Toivottavasti mahdollisimman moni intoutuu kokeilemaan Huomaa hyvä – materiaalia! 
 
kuva: http://taikasaappaat.blogspot.fi/2017/08/miten-suunnata-katsetta-hyvaan-ja.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...