Sivut

tiistai 23. helmikuuta 2021

Oppiva yhteisö arkea rakentamassa

 

”Ryhmässämme työparini aloitti jokin aika sitten pienryhmän kanssa lautapelin tekemisen . Ryhmässämme lapset ovat tuoneet useasti esiin toiveita pelin rakentamisesta ja heidän keskusteluissaan on käynyt esiin erilaiset pelistrategiat ja unelmien pelit, joten aloitimme omien pelien suunnittelun ja toteutuksen. Tuolla pienryhmäkerralla lapset tekivät suunnitelman lautapelistään; millainen pelipohja, miten edetään, mikä on pelin tarkoitus ja tavoite. Suunnitelmat kirjattiin ylös ja lapset piirsivät omia suunnitelmia lisäksi. Tänään hyppäsin tuon pienryhmän matkaan. En tiennyt mitä edellisellä kerralla oli suunniteltu, mutta sain lasten toimesta siihen erittäin hyvän ohjauksen. Neljän lapsen pienryhmästä näkyi myös muuta; eräs lapsista otti selkeästi johtajan roolin ja jakoi työtehtäviä organisoidusti. Hän ohjasi minut tekemään lähtöpaikkaa pelilaudalle ja luetteli kirjaimet, jotka minun piti pelilautaan jäljentää: S-A-R-T. ”Niin siinä kuuluu lukea”, ja niin siinä luki.”

Oppiva yhteisö on se viitekehys, missä me aikuiset ja lapset toimimme varhaiskasvatuksessa (Varhaiskasvatusuunnitelman perusteet, 2018). Oppivan yhteisön idealle perustuu yhteinen toimintakulttuurimme; jota henkilöstö, lapset, huoltajat ja muut yhteistyökumppanit rakentavat (Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016, 8; Ahonen 2017, 9). Oppivassa yhteisössä kaikki oppivat toisiltaan, lapset aikuisilta ja toisinpäin.

Huomaan kuitenkin, että lähdemme harvoin tilanteisiin niin, että tieto ja taito toiminnasta voisi olla lapsilla. Aikuinen, mentori, tulee harvoin tilanteeseen toiminnan kohteena. Ahonen & Roos (2019) puhuvat laumapedagogiikasta, jossa aikuislähtöisyys toiminnassa näkyy etukäteissuunnittelussa. Aikuinen on se, joka puhuu eniten.  Tuolloin lasten oivalluksille ja spontaanille yhteiselle kehittämiselle on vain vähän tilaa.

Lapsi on aktiivinen toimija. Toimijuus näkyy esimerkiksi yksilöllisinä kokemuksina, jossa lapsi on saanut osallistua ja vaikuttaa osana yhteisöä. Toimijuus on lapsen vastavuoroista suhdetta yhteisöön ja sen toimintaan. Lapsen osallisuus arkeen ja elämään tukee tätä toimijuutta ja on vasun ydin. Oppivassa yhteisössä kukaan ei ole toistaan korkeamassa asemassa, vaan kaikki ovat yhtä arvokkaita ja oppimassa. Varhaiskasvattajalta osallisuuden tukeminen vaatii sensitiivistä vuorovaikutusta, jonka kautta hän tukee lapsen osallisuutta; arvostavaa kohtaamista, lasten ajatusten kuulemista ja aloitteisiin vastaamista.

Varhaiskasvatuksessa aikuisen rooli on kuitenkin duaalinen; aikuinen mahdollistaa lapsen osallisuuden, mutta aikuinen määrittää myös, mikä lapselle on hyväksi. Tässä tulee esiin varhaiskasvatuksen hauras ja eettinen näkökulma: aikuisen ohjaus on aina vallankäyttöä ja sen tulee olla tietoista ja pyrkiä lapsen hyvään. Ryhmän ja yhteisön arvokeskustelu on tässä avainasemassa. Mitä me sallimme ja mistä sanoudumme irti. Millaisia lapsia haluamme kasvattaa?

Aikuinen on avain lapsen osallisuuteen mutta avain myös lapsen hyvinvointiin, kasvuun ja kehitykseen. Lasta osallistava aikuinen ei toimi väärin. Lapsen kaikkia toiveita ja vaatimuksia toteuttava aikuinen ei toimi lapsen edun ja hyvinvoinnin mukaisesti. Tässä on selkeä ero, joka jokaisen kasvattajan tulisi osata erottaa.

Mitä tuolla pienryhmäkerralla tapahtui? Lasten sitoutumisenaste oli todella korkea, samoin motivaatio.  Oppimismotivaatioon vaikuttaa suoraan opittavan tilanteen konteksti ja oppijan toiminta tilanteessa. Lasten toimijuus ja osallisuus oli vahvaa, he saivat käyttää mielikuvitusta ja tehdä luovia ratkaisua, ohjata ja hallita tilannetta, joka motivoi ja sitoutti heitä työskentelyyn.


Millaisia kokemuksia sinulla on aiheesta? Jaathan omasi!

Ihanaa talvilomaviikkoa,

Heidi & Kirsi-Marja

 


 

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...