Sivut

maanantai 17. elokuuta 2020

Sananen tiimityöstä toimintakauden alkaessa

 Varhaiskasvatuksen kehittäminen:  mitä asioita mieleesi nousee? Toiminnan sisältö, arki lasten kanssa? Miten paljon käytän aikaa suunnitteluun? Miten suunnittelu sujautetaan arkeen? Miten jaan ajan arviointiin ja toiminnan kehittämiseen Kuinka paljon SAK-ajalla sijaa saavat tiimin toimivuuden arviointi ja kehittäminen?

Toimiva tiimi on laadukkaan pedagogiikan edellytys, perusta ja lähtökohta. 

Tiimin sisäinen vuorovaikutus on lapsiryhmän todellinen kasvuympäristö, joten on hämmentävää, että tähän asiaan ei välttämättä kiinnitetä huomiota, eikä sen merkitystä nähdä tärkeänä. Viimeistään nyt on aika kaivaa tiimisopimus esiin ja kirjata sinne tiimin toiminnan kannalta keskeiset kulmakivet. Vuorovaikutus, viestintä, saumaton yhteistyö, positiivisen ilmapiirin vaaliminen. Hymy ja kiittäminen. Vielä tärkeämpää on kirjata ryhmävasuun yhteiset pedagogiset tavoitteet. Tavoitteet asetetaan ryhmälle, itse asiassa tavoitteet asetetaan aikuisille. Mikä sinun pedagoginen kehittämistavoitteesi on tänä syksynä?  

Haetaan riittävän hyvää kasvattajaa 

Oletko tietoinen tiimisi jäsenten vahvuuksista ja mielenkiinnon kohteista? Kun uusi toimintakausi alkaa voisitte:

  • kertoa jokainen itsestänne kolme asiaa, joita kukaan ei tiedä entuudestaan

  • kertoa elämästään jonkin valokuvan/kuvan pohjalta

Toimintaamme ohjaavat varhaiskasvatuksen arvot ja kasvatusajattelu, joten on tärkeää antaa sijaa myös siihen liittyvälle keskustelulle.  Mitä sinulle merkitsee lapsen hyvä päivä? Mitä sinulle on läsnäolo? Mitä merkitsee lapsen kuuleminen?  Yhteinen näkemys syntyy jaetuista kokemuksista. Toimintatapojen taustalla tulee kuitenkin muistaa vasun henki, vasunmukaiset arvot sekä laadukkaan varhaiskasvatuksen kriteerit.

Mutta jos yhteinen sävel on hukassa?

Miten tiimissäsi on totuttu ratkaisemaan erimielisyydet? Vaikka tiimissä vallitsisi yhteisymmärrys, silti kaikki asiat eivät välttämättä toteudu niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Miten niissä tilanteissa toimit? Osaatko olla nöyrä ja tulla vastaan? Miltä sinusta tuntuu joustaa? Toisaalta, miten uskallat puuttua tilanteisiin, joissa vasunmukainen pedagogiikka ei toimi tai tiimin jäsen toimii yhteisten sopimusten vastaisesti? 


Pohdittavaksi: 


Tiedosta millaisia tunteita välität ympärillesi? Oletko positiivinen ja joustava? Oletko innostunut ja sitoutunut työhösi? Millaista palautetta saat tiimikavereiltasi? 

Kiinnostu tiimikavereistasi ammatillisesti. Tue, auta ja kannusta! Kiitos!  Muistatko positiivisen pedagogiikan aikuisten kesken?

 Miten annat palautetta? Suoraan? Hienovaraisesti? Seläntakana? Rakentavasti? Omalla esimerkilläsi? Selän takana puhuminen ei tunnetusti ole auttanut missään tilanteessa. Puhu esimiehellesi, reflektoi vaikeaa tilannetta. Pohdi yön yli miten tuot asian esiin? Vai onko asia sellainen, joka voi hetken odottaa? Pohdi myös omia vaikuttimiasi? Edistääkö asian avoin keskustelu hyvää tiimityötä vai kumpuaako se omista negatiivisista tunnetiloista?  

 Ole rehellinen ja avoin

Sitoudu työskentelyyn

Kanna vastuusi, ole avoin, puhu selän takana tiimistä hyvää!

Innostu toisten osaamisesta! 

Ennen kaikkea, muista että olemme lasta varten ja lapsen puolesta. Paras tiimi sitoutuu varhaiskasvatuksen perustehtävään ja sen laadukkaaseen toteuttamiseen. 

 

 

Anna tulevalla kaudelle enemmän aikaa tiimin arviointiin. Pohtikaa tiimin vahvuudet ja tehkää niistä huoneentaulu! Muistakaa viikoittainen arviointi sekä oman työn jatkuva reflektointi. 



Heidi Kajan & Kirsi-Marja Heikkinen

Valtakunnallinen varhaiskasvatuspäivä 18.3

  Kansallisen koulutuksen arviointikeskus julkaisi 2020 varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen arjessa liittyvän raportin. Raportin muka...